Från bönor till bingo

Bingo är ett av de mest älskade spelen bland den svenska befolkningen och de flesta har någon gång spelat detta medryckande spel. Alla har då suttit med en penna för att markera de nummer som ropas ut och drömt om att få ropa bingo för att visa att man vunnit.

Det bästa med bingospelet kanske är att det inte finns en enda vinnare i spelet, utan alla som har rät nummer på sin bricka kan vinna. Därmed kan spelet vara ett socialt spel snarare än ett tävlingsspel.

Bingo spelas med ett antal nummer och en bingobricka med slumpvis utvalda nummer. Det finns olika bingovarianter som innehåller olika mängder av nummer, och de olika varianterna har olika utseenden på sina bingobrickor. Oftast har svensk bingo 75 nummer och spelbrickan består därför av nummer mellan 1 och 75.

Vinstsätten är många, till exempel kan en vågrät rad eller en lodrät rad på bingobrickan göra så att man får bingo och därmed vinner spelet. Men vart kommer egentligen detta omåttligt populära spel ifrån?

Bingons rötter är i Italien

Bingon har en lång historia med hundratals år bakom sig. Långt innan bingo spelades i de svenska folkparkerna och innan det började byggas bingohallar så spelades bingo utomlands. Faktum är att bingon har sitt ursprung nere vid de vackra Medelhavet.

Omkring år 1530 så spelades det ett lotterispel i Italien som var urmodern till dagens bingo. Spelet var otroligt populärt och hade varje gång många ivriga deltagare. I detta italienska lotteri hade alla spelare varsin spelplan med ett rutnät bestående av 5×5 rutor.

Det var en man som ledde spelet och till sin hjälp hade han nummer skrivna på små papperslappar som han förvarade i en skinnpung. När spelet startade så drog han sedan fram massa nummer, ett efter ett, från denna skinnpung. Detta roliga lotterispelet kallade man för Beano.

Att spelet fick namnet Beano beror på att man markerade de utropade numren på sin spelplan genom att lägga torkade bönor på dem. På så sätt visste man när man fick en vinnande rad. Dessutom kunde man på så sätt återanvända spelbrickorna ända tills de gick sönder.

Än idag så finns ett liknande lotteri kvar i Italien, med sina rötter i Beano. Det heter Il Gioco del lotto en Italia och är Italiens största lotterispel som varje år drar in hundratalsmiljoner åt den italienska staten. Därmed har lotterispelet aldrig helt lämnat Italien, utan bara växt sig allt starkare och blivit allt mer populärt.

Världsturné för bingon

Bingon gör världsturné

Bingon växte dock och tog sig ut ur Italien och vidare upp på kontinenten, genom flera länder i Europa. Snart spelades detta lotterispel i många länder. Den första anhalten blev grannlandet Frankrike. Bland den franska överklassen på 1700-talet så spelades Le Lotto. Senare, på 1800-talet, så spelades lottospelet i Tyskland.

Bingon tog sig även vidare över Atlanten, ända bort mot Amerika. Det var en marknadsförsäljare på besök i Tyskland som fick upp ögonen för spelet som han upptäckte när han besökte en marknad. Marknadsförsäljaren hette Mr Lowe och när han testade Beano så blev han direkt förtjust i det.

Mr Lowe tog med sig spelidén till Amerika där han snart började sälja bingobrickor och startade hela bingorörelsen i detta land. Mr Lowe gjorde fort succé och vigde sitt liv åt bingospelet.

Efter att bingo gjort succé i Amerika, där det också fick sitt moderna namn, så tog det sig tillbaka över Atlanten igen. Bingon kom då först till Storbritannien där det snabbt blev populärt bland de brittiska invånarna som skapade en alldeles egen variant av spelet.

Bingon kommer till Norden

Bingon kom till Sverige på en kort visit redan på 1700-talet men försvann snart igen. I mitten av 1900-talet så gjorde spelet dock en ny entré i landet. På 1960-talet började det byggas bingohallar runt om i landet och bingo blev allt mer populärt.

Det var en idrottsförening i södra delen av Sverige som hade upptäckt bingospelet i Danmark. Man tänkte att man skulle introducera en spelkväll med bingo för att dra in extra pengar till sin klubbkassa. Det blev direkt en succé och spelet spred sig fort över hela landet. Snart samlades vänner och familjer i stora lokaler för att spela bingo och umgås tillsammans. Det var här man spenderade kvällar och helger tillsammans, drack kaffe och spelade en bricka eller två.

60 år senare så är bingon fortfarande väldigt populär i Sverige. Även i Norge och Danmark är det populärt att spela detta fantastiskt roliga spel. Även fast det går att spela bingo i Finland så är den finska befolkningen inte lika intresserade av bingon som invånarna i de andra nordiska länderna.

Spela bingo via brickor

Olika bingovarianter

Det finns en mängd olika varianter av bingo att spela. De olika varianterna består av olika många nummer. Då bingo förr i tiden spelades med bollar med nummer på så kallar man de olika bingovarianterna för XX-bollars bingo. XX byts ut till det antalet bollar som spelet innehåller.

Det finns 30-bollars bingo, 70-bollars bingo, 90-bollars bingo etcetera. 90-bollar bingo är den variant som blivit allra populärast i Storbritannien och deras bingobrickor består av ett rutnät med 9×3 nummer.

I Sverige däremot så är varianten med 75 bollar allra populärast. Vanligast är att man till 75-bollars bingo har en spelbricka med 5×5 nummer. En bingobricka med 5×5 nummer hade även den ursprungliga spelbrickan i italienska Beano-spelet.